Biyonik Kulak (Koklear İmplant) Ameliyatı
Biyonik kulak ameliyatla takılan özellikli bir işitme cihazıdır. 2 parçadan oluşmaktadır. Dış parça dış sesleri toplar işlemler ve elektrik enerjisine çevirir. Ameliyatla takılan iç parça ise bu elektrik enerjisini direkt olarak işitme sinirine göndererek işitmeyi sağlar. Normal işitme cihazları dış sesleri toplayıp şiddetini yükseltip dış kulak yoluna göndererek işlem yapar. Normal işitme cihazlarında fayda görebilmek için iç kulaktaki işitme hücrelerine ihtiyaç duyulurken biyonik kulak iç kulak işitme hücrelerini atlayıp direkt olarak işitme sinirini uyarır. Bu yüzden işitme hücreleri doğumsal veya sonradan hiç çalışmasa bile biyonik kulak işitmeyi sağlayabilmektedir. Biyonik kulak ileri derecedeki işitme kaybı olan hastalarda kullanılmaktadır. Bu ameliyatı yapabilmek için iç parçayı yerleştirilebileceği iç kulak (salyangoz) ve işitme siniri olması gereklidir. 1 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilmektedir.
Bu ameliyat kulak arkası kesi ile yapılır. Kulak kemiği açılır ve iç kulak (salyangoz) yapılarına ulaşılır. İç kulağın yuvarlak pencere denilen orta kulak ile bağlantı bölgesinden iç parça yerleştirilir. Ameliyat esnasında ölçümler yapılarak cihazın çalıştığı ve uyarının beyine ulaştığı kontrol edilir. Ameliyat sonrası yaklaşık 1 aylık bir iyileşme dönemi sonrası dış parça takılır. (Video 42,43)
Bu ameliyat doğumsal işitme kaybı olan veya enfeksiyon, travma gibi nedenler sonrası işitmesini yitiren hastalarda yapılmaktadır.
Kronik kulak iltihabı, kulak zarı deliği olması bu ameliyat için engel değildir. Bu durumda ya önce zar tamiri yapılıp 2. Seansta biyonik kulak takılır ya da aynı seansta orta kulak yapıları ve enfeksiyon tamamen temizlenir, dış kulak girişi güdük şekilde kapatılır ve aynı seansta biyonik kulak takılır. (Video 44)