Kulak Çınlaması
Dışarıdan herhangi bir ses uyaranı olmadan tek veya her iki kulakta gelişen anlam taşımayan düzensiz sesler duyulmasına kulak çınlaması denmektedir. Toplumda yaklaşık %17, yaşlılarda ise bu oranın %33’lere kadar çıktığı göz önüne alınırsa çınlama hayat kalitesini ve kişinin psikolojik dengesini bozan oldukça sık görülen bir şikayettir. Çınlama mutlaka araştırılması gereken bir durumdur ve birçok kulak ve kulak dışı hastalığın ilk habercisi olabilir.
Dış kulak yolun hastalıkları, orta kulak enfeksiyonları, orta kulak kireçlenmeleri, otoskleroz, orta kulak tümörleri, Menier hastalığı, işitme siniri ve denge siniri tümörleri, yüksek sese maruziyet kulak kaynaklı çınlamaya neden olabilmektedir.
Kalp damar hastalıkları, şah damarı darlıkları, tiroid hastalıkları, vitamin eksiklikleri, çene eklemi, diş hastalıkları ve bazı ilaç yan etkileri kulak dışı çınlama nedenlerindendir.
Multipl skleroz gibi bazı beyin hastalıkları da çınlama ile bulgu verebilmektedir.
Çınlama mutlaka detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Tam bir KBB muayenesi, işitmenin değerlendirilmesi, kan tahlilleri ve radyolojik incelemeler yapılması gereklidir. Eğer herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilemez ise nedeni bilinmeyen (idiyopatik) çınlama tanısı konmaktadır.
Çınlama tedavi edilebilir bir şikayettir. Nedene yönelik tedavi şekilleri yanında, farklı ilaç tedavileri, kulak içi iğne uygulamaları, çınlama maskeleme cihazları, elektrik uyaranlar verilmesi, farklı psikoterapi yöntemleri ile çınlama tedavi edilebilmektedir.