Yüz Felci
(YÜZ FELCİ BİR ACİLDİR. OLDUĞUNDA EN KISA ZAMANDA DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ)
İnsanların kendi aralarındaki iletişimin en önemli öğesi yüz yüze iletişimdir. Yüzümüz ve mimiklerimiz duygularımızı karşıdakine aktarmakta en önemli araçtır. Yüz mimiklerimizi oluşması için 20’den fazla yüz kasımızın koordine hareketi gereklidir. Yüz kaslarımızı uyaran sinir yüz (fasyal) sinirdir. Beyindeki kas koordinasyon merkezinden çıkan uyarılar beyinden çıkıp iç kulak yoluna girer. Orta kulak boşluğu içinde kendi kemik kanalı içinde kıvrımlı bir seyir sonrası kulak altı ile çene köşesinden yüz kaslarına dağılarak kaslara uyarı göndermektir.
Yüz felci kısmi veya total olarak yüz kaslarındaki hareket bozukluğudur. Hem estetik hem de tıbbi açıdan hayat kalitesini oldukça bozan klinik bir durumdur. Kasların tam çalışmamasına bağlı mimiklerin kullanılamaması, göz kasının felcine bağlı gözü tam kapatamama sonucu gözde kuruluk enfeksiyon, dudak kaslarının çalışma bozukluğuna bağlı yeme içmede zorluklar ve burun kaslarını fonksiyon bozukluğuna bağlı burun tıkanıklığı şikayetlerine yol açmaktadır.
Tanı koymak oldukça kolay olsa da, bu kliniğe hangi hastalığın yol açtığını bulmak yani ayırıcı tanı yapmak oldukça önemlidir. Çünkü zamanında ve doğru tedavi edilmezse kalıcı yüz felci gelişebilir.
Önemli noktalardan birisi yüz felcinin periferik mi santral mi olduğunun ayırımıdır. Santral yani beyin kaynaklı hastalıkların erken bulgusu olabileceği akılda tutulmalıdır.
Periferik yüz felci birçok nedenler akut olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden birçoğu KBB acilidir. Yani acilen tedavi edilmelidir.
Periferik yüz felci nedenleri
- İdiyopatik Bell palsi (nedeni bilinmeyen) (En sık neden)
- Doğumsal (sinir gelişim bozukluğu)
- Enfeksiyonlar
- Viral enfeksiyonlar
- Akut orta kulak enfeksiyonları
- Kronik orta kulak ve dış kulak yolu enfeksiyonları
- Kolesteatomlu orta kulak enfeksiyonları
- Travma
- Tümoral hastalıklar
- Nörolojik hastalıklar
- Metabolik hastalıklar
Ayırıcı tanının yapılabilmesi için detaylı hikâye ve KBB muayenesi sonrası radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır.
En sık neden Bell palsi olup tedavisinde en kısa sürede steroid tedavisi başlanmalı, göz koruma önlemleri alınmalı ve yakın takibi yapılmalıdır.
Diğer önemli neden ise; orta kulak enfeksiyonlarının bir komplikasyonu şeklinde ortaya çıkmasıdır. Bu durum da bir acildir ve bazı durumlarda acil cerrahi tedavi gerekebilmektedir.